Ελαιόλαδο που σκοράρει: Το μυστικό που δίνει φτερά στους ποδοσφαιριστές της Κύπρου

Στην Κύπρο παράγεται πρώιμο ελαιόλαδο με υπερπολυφαινόλες – Στηρίζεται και σε κλινικές μελέτες για τις αθλητικές επιδόσεις

Μια γουλιά από ελαιόλαδο, καυτερή και «καψαλιστική» στον λαιμό, υπόσχεται να δώσει ώθηση στους ποδοσφαιριστές της Κύπρου – και όχι μόνο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η νέα μόδα έρχεται από μια μικρή παραγωγική μονάδα που ειδικεύεται στο πρώιμο ελαιόλαδο, γεμάτο πολυφαινόλες με αντιφλεγμονώδη δράση.

Από μάνατζερ στο ελαιοτριβείο

Ο Νίκος Σχίζας, πρώην μάνατζερ ποδοσφαιριστών με άδεια της FIFA, είδε την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου σε αθλητές που εκπροσωπούσε. «Γύριζαν με περισσότερη ενέργεια, ανάρρωναν πιο γρήγορα ανάμεσα σε προπονήσεις και παιχνίδια και ζητούσαν μόνοι τους περισσότερο», εξηγεί.

 

Επιστήμη και παράδοση

Η καινοτομία στηρίζεται στη συγκομιδή άγουρων ελιών, πλούσιων σε πολυφαινόλες. Έρευνες από δύο κυπριακά πανεπιστήμια, που ξεκινούν φέτος, θα εξετάσουν συστηματικά τα οφέλη για την απόδοση ποδοσφαιριστών, αλλά και για τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.

 

Σουτ στο παρελθόν, άλμα στο μέλλον

«Στη Μεσόγειο, και ειδικά σε Ελλάδα και Κύπρο, υπήρχε παράδοση να βγαίνει λίγο ελαιόλαδο νωρίς στη σεζόν, που φυλασσόταν στο σπίτι ως φάρμακο. Μιλάμε για πρακτική χιλιάδων ετών».